Zeer zeldzame schildpadden geboren in Amersfoort

Zeldzame Egyptische landschildpadden geboren.
Zeldzame Egyptische landschildpadden geboren. © Dierenpark Amersfoort
AMERSFOORT - Twee zeer zeldzame Egyptische landschildpadden hebben het levenslicht gezien in DierenPark Amersfoort. Voor de eerste keer zijn er in het park twee eieren uit hetzelfde broedsel uitgekomen. De geboorte is erg belangrijk voor het fokprogramma, zegt dierverzorger Paul Rodewijk.
De schildpadden zijn een mini-uitvoering van hun ouders, zegt Rodewijk. "Alles zit erop en eraan, maar dan in het klein. Een kleintje weegt zo'n vijftien gram en is ongeveer vijf centimeter groot. Ter vergelijking: een volwassen exemplaar weegt zo'n driehonderd gram en is ongeveer twaalf centimeter groot. Dat is nogal een verschil."
De Egyptische landschildpadden komen zelden in het wild voor en in dierenparken worden de dieren nauwelijks geboren. "De omstandigheden waarin de eieren uit kunnen komen zijn zeer nauwkeurig. Het mag niet te heet zijn, niet te koud, niet te vochtig, maar ook weer niet te droog", zegt Paul uit.
Omdat de Egyptische landschildpad zeer zeldzaam is, is de dubbele geboorte extra belangrijk voor het fokprogramma waar de schildpadden onderdeel van uitmaken. De twee schildpadden zijn voorlopig niet te zien voor het grote publiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.