RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Minder echtscheidingen in vinex-wijken"

1/2
PROVINCIE UTRECHT -

Stellen die samenwonen in een vinex-wijk zoals Vathorst of Leidsche Rijn gaan minder snel uit elkaar dan mensen in andere wijken. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht.

Het CBS zegt dat vinex-wijken bevolkt worden door relatief veel gezinnen met kinderen, mensen met een hoog inkomen en eigenaren van een koopwoning. "Dat is een typisch huisje-boompje-beestje-gezin. Dat blijken toch types te zijn die vaker bij elkaar blijven", zegt Jan Latten van het CBS.

Stellen met een laag inkomen en een huurhuis scheiden drie keer zo vaak als stellen met een hoog inkomen en een koophuis, zegt het CBS.


ZORGEN

In Leidsche Rijn gingen in twee jaar geleden 26 per duizend stellen uit elkaar en in Houten was dat 23 per duizend. In de wijk Vathorst gingen in 2014 ruim 4300 stellen uit elkaar. Dat is 24 op de duizend koppels. In Amersfoort zelf was dit 29 op duizend.

De ChristenUnie in Amersfoort maakte zich eerder dit jaar veel zorgen omdat uit cijfers zou blijken dat het scheidingspercentage in Vathorst veel hoger ligt dan elders in Nederland. Dat is niet het geval, zegt het CBS.


SAMENWONEN

Het CBS nuanceert het onderzoek wel. Het gaat om twee mensen die op 1 januari 2014 als partner op hetzelfde adres wonen en op 31 december 2014 niet meer. Volgens het CBS zijn niet alle mensen die samenwonen ook een stel.

Ook is alleen gekeken naar de leeftijdsgroep 25 tot 55 jaar om de kans te verkleinen dat een stel niet meer samenwoont door het overlijden van een partner.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -