Spoorvakbond krijgt jonger zusje

UTRECHT - Drie MBO-opleidingen in Nederland stomen studenten klaar voor een loopbaan in de spoorwereld. Om deze grote groep nieuwe werknemers een goed vangnet te bieden, heeft spoorvakbond VVMC een variant voor jongeren in het leven geroepen: de JOR.
De JOR is er voor iedereen onder de 25, die "met zijn handjes aan de trein werkt". Dat zijn dus machinisten, conducteurs of technisch medewerkers. Coördinator Jan de Jonge merkte dat de VVMC sterk aan het vergrijzen is: "We hebben nu vierduizend leden; de grootste groep zijn ouderen."
Jongeren zijn van harte welkom bij de VVMC, maar de bond vindt het moeilijk om ze te bereiken, zegt De Jonge. "We spreken veel met jongeren op de werkvloer en dan merk je dat ze geen idee hebben van het nut van een vakbond, wat die voor je kan betekenen. Als je er dan over vertelt, merk je dat ze toch heel geïnteresseerd zijn".

WHAT'S APP

De 28-jarige Melvin Bloemendal is bezig de JOR op poten te zetten: "De JOR bekijkt alles vanuit het perspectief van de jongere werknemer. Die groep moet nog zeker dertig jaar werken, dus moet goed gekeken worden wat zij nu belangrijk vinden."
Om jongeren beter te bereiken wordt onder meer een eigen What's App-groep en Facebookpagina opgezet. Daarnaast wordt de doelgroep actief opgezocht, zegt Bloemendal: "We gaan gastlessen geven op MBO-scholen en aanwezig zijn bij diplomauitreikingen om onze nieuwe leden veel succes te wensen in de spoorwereld."

De jongere werknemer heeft de toekomst

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.