Grensperikelen tussen Rhenen en Veenendaal

VEENENDAAL/RHENEN - De gemeente Rhenen wil graag meewerken aan een grenscorrectie met Veenendaal. Een klein deel van de wijk Petenbos ligt in Rhenen, terwijl de rest van de wijk bij Veenendaal hoort. Dat is lastig voor de inwoners.
Ze voelen zich Veenendaler, maar voor hun paspoort moeten ze naar Rhenen. In sommige gevallen loopt de grens dwars door huizen heen.

INLIJVEN

Rhenen wil al lang een eind aan die situatie en stuurde vier jaar geleden een voorstel aan de buurgemeente. Op dat voorstel heeft Veenendaal volgens de gemeente Rhenen nooit officieel gereageerd.
In de wandelgangen valt echter te horen dat Veenendaal het aanbod te mager vindt. Die gemeente wil het hele stuk boven de Cuneraweg inlijven. Maar daar is Rhenen mordicus tegen.

GRENSPERIKELEN

De grensproblemen spelen volgens wethouder Van den Berg uit Rhenen al tweehonderd jaar. De situatie werd onlangs weer actueel toen veel bewoners in de wijk werden aangesloten op het glasvezelnet. De Rhenense kant van de wijk kreeg dat echter niet.
GroenLinks in Veenendaal is daar ontevreden over; zij vinden dat de hele Rhenense strook in Petenbos geannexeerd moet worden. Rhenen op zijn beurt is verbaasd over de situatie.
Zij wisten niet dat er glasvezel werd aangelegd in de wijk. Als Veenendaal tijdig gebeld zou hebben, dan had Rhenen eventueel mee kunnen doen aan dit project.

ONEENS

Veenendaal is het niet eens met de visie van Rhenen. Burgemeester Kolff van Veenendaal laat weten dat er drie jaar geleden al over de kwestie is gesproken met de toenmalige burgemeester van Rhenen.
"De raad van Rhenen had een plan aangenomen voor een grenscorrectie, maar dit zou tot nieuwe problemen leiden omdat het wederom een 'gekartelde grens' zou opleveren."
Volgens Kolff heeft de gemeente Veenendaal toen laten weten graag te willen praten over een grenscorrectie, maar dan op de Cuneraweg. "Dat wilde de gemeente Rhenen niet. De toenmalige burgemeester van Rhenen en ik hebben toen besloten de zaak voorlopig te laten rusten."
Kolff zegt te allen tijde bereid te zijn opnieuw over de kwestie te praten met Rhenen.

De reportage in UVandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.