RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Unieke opgraving in binnenstad Amersfoort

1/4
AMERSFOORT -

De Archeologische Dienst van de gemeente Amersfoort doet de ene na de andere vondst in de voormalige buurttuin aan de Stovestraat in de oude binnenstad van de stad. Daar stond in de middeleeuwen herberg De Vergulde Valk.

Volgens archeoloog Mattijs Wijker is het uniek dat er in de binnenstad van Amersfoort op deze schaal archeologisch onderzoek kan worden gedaan. ''De meeste panden hebben een beschermde status waardoor ze niet gesloopt mogen worden. Dan kunnen we ook niet graven. Hier lag een buurttuin en daarom kan het nu wel."

Wijker zegt dat het belangrijk is dat hij toch in de historische binnenstad kan graven. "Het geeft een beeld van het oude Amersfoort en is voor mij één van de mooiste plekken waar ik gewerkt heb." Hij moet wel opschieten: binnen afzienbare tijd komen op het perceel moderne appartementen.


SCHOENTJE

Tot dusver hebben Wijker en zijn collega's potten opgegraven en een eeuwenoud glas. In een oud toilet kwam de mooiste vondst tot nu toe boven de grond: een oud zooltje van een kinderschoen uit de vijftiende eeuw. Die bleef bewaard omdat in de grond al die eeuwen geen zuurstof bij het schoentje kon komen.

De vondsten worden eerst bestudeerd en vervolgens tentoongesteld.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -