"Zaak bomdreiger Tour waarschijnlijk wel openbaar"

UTRECHT - Het is hoogst onzeker of de rechtszaak tegen de man die een bom wilde laten ontploffen tijdens de Tour de France in Utrecht wel achter gesloten deuren gehouden mag worden. Zo'n verzoek wordt zelden goedgekeurd.
Dat zegt de Utrechtse advocaat Dominique Brouns tegen RTV Utrecht. Justitie wil de zaak aanstaande maandag tegen Paul G. zonder media en publiek laten plaatsvinden vanwege zijn psychische gesteldheid, maar dat maakt weinig kans, zegt Brouns.
"Zeker gezien het feit dat het een hot topic is. Mensen willen gewoon weten wat er speelt", zegt Brouns, die zelf niet de advocaat is van G. "Het maatschappelijk belang is erg groot. Dus ik kan me voorstellen dat de rechter uiteindelijk beslist om zo'n zaak in de openbaarheid te houden."

ZAAK

G. (58) uit Utrecht zou een week voorafgaand aan de Tourstart hebben gedreigd een bom te laten ontploffen. Ook was hij van plan bijtend zuur over de renners heen te gooien.
De man is een bekende van justitie: hij kaapte eind jaren zeventig een vliegtuig en in 1990 beschadigde hij het beroemde schilderij de Nachtwacht.

VRIJ

Toch kon de man vrij rondlopen. Dat verbaast advocaat Brouns niet. "Als je je straf hebt uitgezeten dan ben je ook uiteindelijk klaar. Wellicht dat je bijzondere voorwaarden hebt, maar uiteindelijk houdt je straf op."
"In Nederland krijgen mensen niet zomaar levenslang. Er moeten wel hele erge dingen gebeuren wil je dat opgelegd krijgen. En dat is hier gewoonweg niet het geval geweest", aldus Brouns.
Komende maandag beslist de rechter of de rechtszaak tegen Paul G. in de openbaarheid wordt gehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.