Jeugdtrainer: "Dafne Schippers blonk in alles uit"

Jeugdtrainer Juul Acton trots op Dafne.
Jeugdtrainer Juul Acton trots op Dafne. © RTV Utrecht
UTRECHT - Het zijn bijzondere dagen voor de jeugdcoach van de Utrechtse sprintster Dafne Schippers. Juul Acton trainde haar rond haar twaalfde op de atletiekbaan in Overvecht. Dat ze op de Olympische Spelen staat, is geen verrassing voor hem. "Ik zag al direct dat ze enorm veel talent had."
"Ze had eerst getennist en kwam een keer meetrainen. Ik wist niet wat ik zag. In alles blonk ze uit", zegt Acton. "Tijdens een wedstrijd speerwerpen ben ik zelfs, nadat ik haar resultaat had gezien, naar de jury gelopen met de vraag of het wel klopte."
Schippers bleek ook op het onderdeel sprint een enorm talent. "Ze werkte hard, maar maakte ook een hoop lol met haar teamgenoten. Ze ging ook niet naast haar schoenen lopen. Een schat was het, om op te eten."
"Als ik haar nu zie rennen ben ik enorm trots, maar ik ga me niet opdringen bij haar. Op de bank geniet ik op afstand en hoop dat ze een gouden plak wint. Dat is voor mij natuurlijk ook heel speciaal."

OPVOLGER

Volgens Acton komt er binnen afzienbare tijd een nieuw talent bovendrijven. De 13-jarige N'ketia Seelo uit Zuilen loopt namelijk de zestig meter in krap zeven seconden. "En dat is sneller dan Dafne op die leeftijd. Ik weet zeker dat N'ketia op termijn ook naar de Spelen gaat."
Op de vraag of de coach zich speciaal voelt dat hij zijn talenten zo ver laat komen, is Acton heel duidelijk. "Zonder atleten is een coach niets. Vergelijk het met een arts. Je bent geen goede arts zonder patiënten. Ik begeleid ze zo goed als ik kan, maar uiteindelijk doen ze het allemaal zelf."
Action: "Dat ik daar een rol in kan spelen, maakt me enorm trots en blij. Dat geldt voor al mijn pupillen. Ook voor de kinderen die minder talentvol zijn, maar toch hart voor de sport hebben."

Jeugdtrainer enorm trots op 'zijn' pupil Dafne Schippers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.