Politieke onrust om Sauna Soesterberg

SOESTERBERG - Meerdere lokale en provinciale partijen hebben vragen over de overname van de failliete Sauna Soesterberg. Volgens de curator zijn de oude eigenaren in beeld om de spa terug te kopen.
Destijds werd de familie Zieleman door de provincie voor bijna 8 miljoen euro uitgekocht omdat op hun grond aan de Amersfoortseweg het ecoduct 'Boele Staal' werd aangelegd. Nadat er een nieuw complex een stukje verderop werd gebouwd cashten de ondernemers naar verluidt opnieuw 1,5 miljoen euro toen ze de zaak van de hand deden.

ERFPACHTCONSTRUCTIE

Omdat de nieuwe eigenaren van de banken geen geld kregen om de grond onder het nieuwe complex te kopen, werd door de gemeente Soest een ingewikkelde erfpachtconstructie bedacht. Uiterlijk eind 2020 moest de grond met een waarde van 3 miljoen euro betaald worden.
Tussentijds moest steeds een bedrag worden overgemaakt. Gedachte was toen dat het bedrijf eerst een buffer kon opbouwen en niet direct met een torenhoge schuld werd opgezadeld, maar omdat de vernieuwde sauna niet liep is volgens ingewijden nu al een betalingsachterstand van zo'n 120.000 euro ontstaan.

FAILLISSEMENT

Nu de onderneming failliet is en de oude eigenaren weer in beeld zijn, vindt de PVV in de provincie Utrecht dat de uitstaande schuld direct terugbetaald kan worden. Volgens fractievoorzitter René Dercksen kan dat makkelijk.
"Ze hebben een groot bedrag ontvangen om plaats te maken voor een niet werkend ecoduct. Dan kan met dat geld nu de grond worden gekocht en de openstaande schuld worden betaald.''

GEEN AFSPRAAK

Maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Er is namelijk nergens vastgelegd dat als de overname rond is, de schuld direct moet worden afbetaald. Dercksen vindt dan ook dat er niet erg snugger is onderhandeld destijds.
"De familie Zieleman is binnen, dat hebben ze goed gedaan. Maar of de provincie of de gemeente er beter van is geworden, is maar de vraag", zegt Dercksen. "Sowieso is die 8 miljoen euro belastinggeld voor het uitkopen omwille van een ecoduct weggegooid geld. In totaal heeft dat ding 20 miljoen gekost. Een berg belastinggeld voor een ecoduct waar amper wild overheen wandelt."

PVDA SOEST

Ook de PvdA in Soest zit met de kwestie in de maag. "Wij zijn op voorhand altijd tegen een ecoduct op die plek geweest", zegt fractievoorzitter Osman Suna. "Net als die hele erfpachtconstructie met de nieuwe eigenaar. Dat lijkt op verkapte staatssteun en dat moet je als overheid niet willen."
"Ik ga bij het college dan ook eisen dat áls de familie Zieleman de sauna weer terugkoopt, de erfpachtregeling opnieuw tegen het licht gehouden wordt. Een brandbrief naar de wethouder is onderweg."

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Dercksen heeft inmiddels aan gedeputeerde Krol schriftelijke vragen gesteld over de sauna. Ook de PvdA in de gemeente Soest doet dat.
Zo willen ze onder meer weten waarom destijds is gekozen voor een risicovolle erfpachtconstructie en waarom niet is vastgelegd dat de oude eigenaren bijvoorbeeld de nieuwe saunabeheerders financieel konden gaan ondersteunen. Gedeputeerde Staten heeft zes weken de tijd om die vragen antwoorden te geven. Datzelfde geldt voor het college.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.