Ruim vier jaar cel voor Utrechtse plofkraker in Duitsland

UTRECHT - De 25-jarige Mohamed Al B. uit Utrecht, die wordt gezien als lid van de Audi-bende, is vanmorgen in Aken veroordeeld tot vier jaar en drie maanden gevangenisstraf. De rechter acht hem schuldig aan het opblazen van twee geldautomaten in Duitsland en deelname aan een criminele organisatie, meldt RTV Utrecht-verslaggever Mark van der Wel vanuit de rechtszaal.
Al B. werd eind november opgepakt na een plofkraak in de buurt van Frankfurt am Main. Hij gebruikte daarbij een pijlsnelle Audi RS5. Bij de plofkraken is volgens justitie twee ton buitgemaakt. Er is op de auto DNA-materiaal gevonden van de Utrechter. De rechter weet zeker dat er meer daders zijn. Al B. zwijgt daarover.

BOOS

De straf is lager dan de eis van zeven jaar, maar de rechter was niet mild in zijn toelichting. Hij zei dat de plofkrakers totaal geen rekening hebben gehouden met omwonenden. "Ze kwamen voor geld, de rest boeide niet." En: "Het Duitse volk is boos op de 200 Noord-Afrikanen uit Utrecht en Amsterdam die ons land met geweld komen beroven."

AUDI-BENDE

Al B. zou bij de zogenoemde Audi-bende horen over de grens geldautomaten opblaast. Meer dan 200 Utrechtse en Amsterdamse criminelen, veelal van Marokkaanse afkomst, zouden zich hiermee bezighouden. De plofkrakers vluchten steevast met pijlsnelle Audi's in de hoop de politie af te schudden. Tijdens de achtervolgingen gebeuren geregeld ongelukken, soms zelfs met
.

ONTKENNING

De Utrechter ontkende vanmorgen iets te maken te hebben met plofkraken in Duitsland. Wel gaf hij toe dat hij betrokken is geweest bij de diefstal van de Audi RS5. "Sorry dat ik de auto stal, nooit geweten dat er een plofkraak mee gepleegd zou worden", zei de verdachte in de rechtszaal.

ADVOCAAT

Volgens de advocaat van Al B. is er geen duidelijk bewijs. Hij zegt dat zijn cliënt aan de auto heeft gesleuteld en dat er daarom DNA van hem is gevonden. Getuigen hebben volgens hem ook andere automerken genoemd dan de Audi RS5 waarin de daders zouden hebben gereden. Ook zou zijn cliënt een stop hebben gemaakt bij een tankstation. Dit past volgens de raadsman niet bij de werkwijze van de plofkrakers.
De celstraf mag Al B. uitzitten in Nederland, maar het OM in Duitsland is daar niet happig op omdat dit in hun ogen echt een Duitse zaak is.

Verslaggever Mark van der Wel over de Utrechtse plofkraker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.