"Aanbesteding welzijnswerk Amersfoort moet opnieuw"

AMERSFOORT - De aanbesteding voor welzijnswerk in de stad Amersfoort moet opnieuw worden uitgevoerd. Dat vinden de maatschappelijke instellingen die tijdens een eerdere gunning afvielen. De organisaties hebben hierover een brandbrief gestuurd naar alle politieke partijen in de stad.
Vorige maand maakte het college bekend dat de combinatie van U Centraal, Stadsring 51, Sovee en Ravelijn de aanbesteding had gewonnen. Drie dagen later werd die bekendmaking weer ingetrokken.
Er zou een fout zijn gemaakt bij de beoordeling van de plannen, waardoor U Centraal niet had mogen meedoen aan de tweede ronde. Voor die tweede ronde waren minimaal 420 punten nodig, terwijl er in ronde 1 maar 415,50 punten waren behaald. De gemeente besloot alsnog in zee te gaan met de nummer 2 op de lijst.

VERBIJSTERING

De afgevallen welzijnsorganisaties zijn verbijsterd. "Op het ene moment worden we gefeliciteerd en op het volgende moment worden we enorm teleurgesteld", zegt bestuurslid Sylvia Cox van Ravelijn. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente fouten heeft gemaakt bij de beoordeling van de plannen.
De uitkomst had heel anders kunnen uitpakken als de combinatie U Centraal al eerder te horen had gekregen dat ze de tweede ronde niet zou halen, zegt Cox.
"Dan hadden wij alsnog aanbiedingen kunnen doen aan de overgebleven partners in de tweede ronde, waardoor die dan een veel betere presentatie hadden kunnen geven en als beste hadden kunnen eindigen", aldus het Ravelijn-bestuurslid.

OPPOSITIE

In de brandbrief vragen de afgevallen organisaties om een nieuwe aanbestedingsprocedure. De meeste oppositiepartijen zijn het daar mee eens. "Er zijn zoveel fouten gemaakt die ervoor zorgen dat de uitkomst van de procedure niet zuiver is", zegt raadslid Ben van Koningsveld van oppositiepartij CDA.
In de brandbrief staan ook de gevolgen voor de stad als het gemeentebestuur vasthoudt aan de uitslag. "Onze juristen zeggen dat er zo veel mis is met deze procedure, dat het heel aannemelijk is dat een rechter zal oordelen dat alles over moet", zegt Cox. Ze denkt dat het gemeentebestuur dat oordeel niet moet afwachten en zelf moet beslissen om opnieuw te kijken naar de aanbesteding.

JURIDISCH GETOETST

Coalitiepartij D66 vindt dat er een kapitale blunder is gemaakt, maar wil niet dat er een nieuwe aanbesteding komt omdat de fout is hersteld door het college. "Dan kun je als organisatie heel boos en teleurgesteld zijn, maar de aanbesteding is uiteindelijk wel juridisch getoetst", aldus raadslid Jacques Happe.
Volgens Happe kan de procedure ook niet opnieuw worden gedaan omdat nu al bekend is waarop er getoetst wordt. "De maatschappelijke instellingen kunnen beter hun energie steken in het maken van afspraken met de partijen die de aanbesteding uiteindelijk gewonnen hebben."
Op 5 september buigt de bestuursrechter zich over de vraag of de aanbesteding voorlopig moet worden opgeschort.

"Aanbesteding welzijnswerk Amersfoort moet opnieuw"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.