Tijgermuggen ontdekt in woonwijk Veenendaal

VEENENDAAL - In een woonwijk in Veenendaal zijn Aziatische tijgermuggen, die ziekten als het zikavirus kunnen overdragen, aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Utrecht gaat de exotische muggen uit voorzorg bestrijden, maakte de autoriteit donderdag bekend.
Daarmee moet voorkomen worden dat de muggen zich in Nederland vestigen. Het is nog onduidelijk hoe de tijgermuggen in Veenendaal terecht zijn gekomen. De NVWA onderzoekt nu of er nog meer Aziatische tijgermuggen zitten. Daarom zijn muggenvallen geplaatst in de woonwijk Dragonder-Noord. De direct omwonenden zijn per brief door de gemeente en de NVWA geïnformeerd.

VERSPREIDING

Volgens de NVWA is de kans te verwaarlozen dat de tijgermuggen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, zullen overdragen. "Dit gebeurt wel in tropische regio's van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze virussen voorkomen. Het risico op verspreiding van deze ziekten in Veenendaal is momenteel redelijkerwijs uitgesloten."
De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen wel "hinderlijk" zijn.

EITJES

De bestrijding van de muggen vindt plaats in een gebied van 500 meter rond de plek waar de muggen zijn aangetroffen. Muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. De betreffende muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.
Het is niet voor het eerst dat de mug werd gevonden. Het beestje werd voorgaande jaren ook al gevonden in Montfoort.

ONVOLDOENDE

Het Platform Stop Invasieve Exoten heeft trouwens laten weten de genomen maatregelen lang niet voldoende te vinden. Om de verspreiding van ziekten te voorkomen, pleit het platform voor het gebruik van biociden. Dat bestrijdingsmiddel doodt de beestjes.

"Maatregelen tegen mug zijn onvoldoende"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.