Tijgermugbestrijders volop bezig in Veenendaal

VEENENDAAL - In Veenendaal zijn medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag druk bezig met de bestrijding van de tijgermug. Ze controleren in een deel van Dragonder-Noord of de beestjes daar in de tuinen aanwezig zijn.
Ook checken de onderzoekers of er muggen op de vliegenvangers zijn afgekomen, die daar eerder zijn opgehangen. Alle muggen of larven die gevonden worden gaan met de NVWA-medewerkers voor onderzoek mee naar het laboratorium.

REGENTONNEN

De bestrijding van de muggen vindt plaats in een gebied van 500 meter rond de plek waar de muggen zijn aangetroffen. Muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. De muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.
De direct omwonenden zijn de afgelopen dagen per brief door de gemeente en de NVWA geïnformeerd.

ZIKAKOORTS

Volgens de NVWA is de kans te verwaarlozen dat de tijgermuggen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, zullen overdragen.
Het Platform Stop Invasieve Exoten heeft laten weten de genomen maatregelen lang niet voldoende te vinden. Om de verspreiding van ziekten te voorkomen, pleit het platform voor het gebruik van biociden. Dat bestrijdingsmiddel doodt de beestjes.

Onderzoek naar tijgermuggen in Veenendaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.