'Toots' geëerd vanaf de Domtoren

BRUSSEL - De maandag overleden Jean 'Toots' Thielemans wordt onder meer geëerd in Utrecht. Vanaf de Domtoren speelt pianist Mike del Ferro een kort eerbetoon.
Het eerbetoon is ingelast tijdens een zomeravondconcert van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging. De stadsbeiaardier van Utrecht, Malgosia Fiebig, speelt na het eerbetoon aan 'Toots' allerlei hits van The Beatles.
Utrecht is in goed gezelschap met het eerbetoon. In de Royal Albert Hall in Londen speelt het Metropole Orkest met Quincy Jones, een liefhebber van Thielemans, en ook daar zal een nummer zijn gewijd aan de man met de mondharmonica.

TRANEN

De Belgische jazzmuzikant en componist overleed in zijn slaap in het ziekenhuis, waar hij vorige maand na een val was opgenomen. Thielemans werd 94 jaar. Muzikanten in de provincie hebben bedroefd gereageerd op het overlijden van Toots Thielmans. "Tranen kwamen in mijn ogen", zegt jazzmuzikant en producer Cees Schrama uit Baarn.
Schrama was een goede vriend van Thielemans. Hij produceerde onder meer een aantal van zijn platen. "Ik heb zoveel mooie dingen met die man meegemaakt. Hij was zo'n verstandige en aardige man. Zo'n ontzettend muzikaal talent."
Alexander Beets, organisator van Amersfoort Jazz, spreekt van een 'enorm verlies voor de mondiale jazzwereld'. Acht jaar geleden speelde Thielemans op het festival, volgens Beets voor een 'bomvolle stadshal'. "Daar gaf hij een fantastisch concert. Na afloop kwamen mensen van North Sea Jazz Festival naar ons toe en zij zeiden: Bij jullie speelde hij nog beter dan bij ons."
Beets sprak toen met Thielemans. "Het was een ongelooflijk aimabele man. Deze man hoefde niemand meer iets te bewijzen. Hij was heel ontvankelijk, waardevol, open in gesprek."
Mondharmonicaspeler Martijn Luttmer, die soms ook wel die nieuwe Toots Thielemans wordt genoemd, zei in het RTV Utrecht-radioprogramma Aan Tafel dat Thielemans "een mega-gevoelsmens" was. "Hij had altijd een gouden humeur. Voor heel veel mensen zijn idolen onbereikbaar, maar Toots was bereikbaar."

Cees Schrama: "Thielemans was zo'n ontzettend muzikaal talent"
Alexander Beets: "Hij gaf een fantastisch concert"
Mondharmonicaspeler Martijn Luttmer in Aan Tafel over Toots Thielemans

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.