Utrecht beslist eind dit jaar over tippelzone

UTRECHT - Utrecht neemt in december een besluit over de toekomst van de tippelzone aan de Europalaan. Het college van burgemeester en wethouders overweegt drie opties: afbouwen, verplaatsen of een combinatie van beide. De laatste mogelijkheid komt pas in beeld als de andere opties niet haalbaar blijken.
Het stadsbestuur organiseert dit najaar een gesprek met de betrokken sekswerkers, professionals in zorg en veiligheid en raadsleden om tot een besluit te komen. Uitgangspunt is dat Utrecht bescherming wil blijven bieden aan de straatprostituees wat betreft hun gezondheid en veiligheid.

WONINGBOUW

Een van de redenen om naar alternatieven te kijken zijn de plannen voor
, het gebied waarin de tippelzone ligt.
Daarnaast werken er steeds minder vrouwen in de tippelzone. Het aantal sekswerkers met een vergunning is sinds 2009 gedaald van 140 naar 65, van wie er 28 uit Utrecht en omgeving komen. Het stadsbestuur vraagt zich af hoe wenselijk het anno 2016 nog is om tippelzones te hebben.

SLUITEN

De
stelde in juni nog voor om het gebied aan de Europalaan te sluiten. Ook de
is daar voorstander van.
Het zou aansluiten bij de landelijke trend om uiteindelijk helemaal te stoppen met de tippelzone. Utrecht wijst deze optie dus niet af. "Navraag bij andere gemeenten leert dat sluiten of afbouwen niet gepaard gaat met noemenswaardig, merkbare overlast vanwege tippelprostitutie elders in de stad", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.
De prostituees hebben hun hulpverleners bij De Tussenvoorziening al laten weten best willen te verhuizen, maar dan moet er wel een alternatieve werkplek voor ze komen.
De tippelzone aan de Europalaan is in 1986 ingesteld om overlast van (verslaafde) straatprostituees in en om het centrum terug te dringen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.