Water langs Westdijk Bunschoten niet giftig

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het water in de sloten langs de Westdijk in Bunschoten is weliswaar zouter, maar niet giftig. Dat blijkt uit onderzoek van het Waterschap Vallei en Veluwe. Wel wordt vervolgonderzoek gedaan omdat het zoutgehalte hoger is dan normaal.
Aanleiding voor het onderzoek waren verontruste geluiden over kalverensterfte. Dat blijkt bij nader inzien een virus te zijn geweest. Volgens de GGD is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Veehouders zijn wel gewaarschuwd dat het water bij de Westdijk nog te zout is om hun vee van te laten drinken.
Zout (natriumchloride en sulfaat) komt van nature voor in het milieu, maar bij de Westdijk is het water zouter dan normaal. Het waterschap wil weten wat de exacte oorzaak is van de hogere concentratie.
Langs de Westdijk worden dijkverbeterwerkzaamheden uitgevoerd en mogelijk is het water daardoor zouter geworden. Een onafhankelijk bureau wordt aan het werk gezet om de oorzaak te onderzoeken. Die uitslagen worden binnen anderhalve week verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.