Oproep burgemeester Ronde Venen: Houd je aan de vaarregels

VINKEVEEN - De gemeente De Ronde Venen kan niet afdwingen dat alle schippers zich aan de regels houden op de Vinkeveense plassen. Dat zegt burgemeester Divendal van De Ronde Venen na een aanvaring woensdagavond.
Twee jongens waren mogelijk aan het racen met speedboten en kwamen met elkaar in aanvaring. De bestuurders waren minderjarig en hadden geen vaarbewijs. Eén van bestuurders raakte lichtgewond. Beide jongens zijn aangehouden.
Divendal denkt niet dat dit soort incidenten te voorkomen zijn. "Het is net als op de autoweg. Daar wordt ook gehandhaafd, daar zijn ook spelregels, maar je hebt altijd mensen die zich niet aan die regels houden", zegt hij. "Iedereen moet de verantwoordelijkheid nemen om dat wel te doen."
Hylke Steensma van het Watersportverbond zegt dat er tegenwoordig minder toezicht is op het water. "De afgelopen jaren is door bezuinigingen het hele handhaafverhaal zeker bij de waterpolitie en bij Rijkswaterstaat toch wat minder geworden." Volgens Steensma wordt bij grote evenementen wel in discussie gegaan met watersporters, maar handhaven is volgens hem lastig.
Mensen in Vinkeveen zeggen tegen RTV Utrecht dat een van de betrokken jongens de zoon is van een speedbootverkoper en hij had onbeperkt toegang tot de boten. Ouders zouden beter moeten opletten, zegt de burgemeester. "Weet wat je kind doet! Dat zo'n jongen 's avonds om 23.00 uur in een speedboot zit: dat is toch niet helemaal zoals het zou moeten."

Divendal van De Ronde Venen: booteigenaren moeten verantwoordelijkheid nemen
Hylke Steensma van het Watersportverbond

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.