Utrecht kaart gastreinen aan bij Dijksma

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil af van de gastreinen in en rond de stad. In een brief aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu schrijft het college van B en W dat ze snel maatregelen moet nemen om het aantal treinen dat met gevaarlijke stoffen door de stad rijdt, omlaag te brengen. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) stuurde in juni een soortgelijke brief.
Eind mei werd bekend dat op tal van spoortrajecten veel meer goederenwagons met gevaarlijke stoffen rijden dan vorig jaar is afgesproken. Met name op de lijn Utrecht-Amersfoort-Apeldoorn rijden heel veel lpg-treinen. "We hebben met verbazing moeten vaststellen, dat de gemeente Utrecht hiervan niet eerder op de hoogte is gesteld", schrijft de stad in een brief.
Utrecht zegt dat vooral veel te veel tankwagens met brandbare gassen door de stad zijn gereden. "In 2015 zijn door het stationsgebied Utrecht en over het traject Houten-Utrecht ca. 2000 wagens met brandbare gassen vervoerd, circa drie keer meer dan is toegestaan." Volgens het college is dit een verhoging van het veiligheidsrisico van mensen die langs het spoor wonen. De stad wil snel actie van staatssecretaris Dijksma en eist alle gegevens over de transporten op.
Dijksma zegt in een reactie dat ze begrip heeft voor de zorgen van lokale bestuurders, maar dat nergens in Nederland sprake is van een onverantwoorde situatie.
Eerder Amersfoort al een brief waarin zorgen over de gastreinen werd geuit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.