RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Begrip bij verzetsstrijders om beëindiging Dag van het Verzet

1/2
DOORN -

In Doorn is zaterdag de allerlaatste Dag van het Verzet gehouden. Onder de oud-verzetstrijders is begrip voor het besluit om volgend jaar geen bijeenkomst meer te organiseren. Het aantal leden loopt terug en de aanwezige leden zijn inmiddels allemaal de 90 gepasseerd.

Op de jaarlijkse Dag van het Verzet ontmoeten oud-verzetsstijders elkaar. De dag is bedoeld om verhalen te delen met lotgenoten. Maar volgens de heer H. Bartelings (94) is dat niet het enige waar over gesproken wordt. "We praten over van alles, niet alleen over die tijd. Hoe het gaat met de gezondheid is ook belangrijk natuurlijk."

De verzetsstrijders zijn door de jaren gelauwerd met medailles en speldjes. Ze maakten allemaal bijzondere gebeurtenissen mee. "In het jaar '43 had ik 43 onderduikers te verzorgen. Alles wat op het gebied van verzet op mijn weg kwam heb ik uitgevoerd", vertelt de 96-jarige Pieter Cornelis Hoekman.


115 LEDEN

Doordat de leden van de Stichting Samenwerkend Verzet steeds ouder worden heeft het bestuur besloten vanaf volgend jaar geen bijeenkomsten meer te organiseren. De stichting telde oorspronkelijk 9000 leden. "Nu zijn dat er nog maar 115, van wie de helft in een verzorgingshuis zit", legt de 92-jarige Loek Caspers uit. Slechts 22 leden konden zaterdag aanwezig zijn.

Tijdens de bijeenkomst wordt nog een keer duidelijk dat de groep aanwezigen door hun leeftijd kwetsbaar is geworden. Eťn van de oud-verzetsstrijders valt en komt ongelukkig terecht. De man is aanspreekbaar maar moet met ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.


BOODSCHAP

Volgens Burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug wijst het incident erop dat het een verstandig besluit is van het bestuur om geen bijeenkomsten meer te organiseren. Wel hoopt hij, samen met het bestuur, dat de verhalen in leven worden gehouden. "Het is weliswaar de laatste keer dat u hier bij elkaar komt, maar uw boodschap gaat door. Jongere generaties zullen die boodschap gewoon verder moeten brengen."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -