Eis tegen doodrijder A2: acht jaar cel en tien jaar rijverbod

MAARSSEN - Het OM wil dat Neil van der L. acht jaar de cel in gaat en daarna een rijverbod van tien jaar krijgt. De man zorgde vorig jaar voor een ravage op de A2 door met 237 kilometer per uur over de snelweg te rijden en een auto met daarin een gezin te rammen.
Volgens de aanklager is de 46-jarige Amsterdammer schuldig aan doodslag en is hij juridisch gezien toerekeningsvatbaar. Bij het ongeluk kwam één persoon om het leven en raakten zes anderen gewond. Twee kinderen zijn blijvend gehandicapt.

ZITTING

In de rechtbank werden maandag veel details bekend over de zaak. Van der L. gaf toe dat hij zich ernstig heeft misdragen. "Ik ben als bezetene gaan rijden".
"Ik snap het niet. In de stad reed ik rustig. Op de snelweg knakte er iets." Van der L. scheurde maar liefst 237 kilometer per uur, reed over de vluchtstrook en ramde tot slot een auto.

SLACHTOFFERS

De geramde auto met daarin een gezin sloeg over de kop. Vader Ricardo van Jaarsveld (42) overleed, zes andere inzittenden onder wie kinderen raakten zwaargewond. De vriendin van Ricardo zit tegenwoordig in een rolstoel.

DRUGS

Van der L. gebruikte drugs op de avond voor
. Hij nam naar eigen zeggen speed, maar wist niet precies wat de effecten waren. Ook zou hij de ochtend van het ongeluk nog vier of vijf joints hebben genomen.

PENIS

Zijn buurvrouw merkte de avond voor het ongeluk al dat er iets vreemds met Neil aan de hand was, zegt ze in de rechtbank. Hij probeerde haar te versieren en liet zijn penis aan haar zien.
Volgens deskundigen was Van der L. "volledig ontoerekeningsvatbaar" omdat hij een psychose had.
Van der L. gaf maandag uitgebreid antwoord op de vragen van de rechter. Hij zei het ongeluk erg te vinden. RTV Utrecht-verslaggever Mark van der Wel, die twitterde over de zaak, zegt dat meermaals een siddering door de zaal ging toen schokkende feiten aan het licht kwamen.

SLACHTOFFERVERKLARINGEN

Meerdere slachtoffers hebben een verklaring voorgelezen in de rechtbank. Zo ook de vrouw die in de door Van der L. geramde auto zat. "Ik legde mijn hand op Ricardo's wang. Hij ademde raar. Ik hoor mijn zoontje schreeuwen. Zat klem. Zijn botten steken uit z'n been."
Verder vertelde de vrouw dat ze een excuusbrief kreeg van Neil van der L. Maar dat was "erg laat" en een "gedicteerde" brief. Tijdens de indrukwekkende slachtofferverklaringen hield Van der L. het niet droog.

EIS

Toen het OM de eis bekendmaakte, reageerden de familie en slachtoffers kalm. De familie van Van der L. reageerde teneergeslagen. Gerard Spong, de advocaat van de verdachte, betuigde na de eis namens zijn cliënt medeleven aan de slachtoffers.
Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

Op deze beelden is in de verte te zien hoe Van der L. hard over de A2 scheurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.