VIDEO: "Avondje Youp" levert 116.000 euro op voor Beauforthuis

AUSTERLITZ - De cabaretvoorstelling van Youp van 't Hek vanavond in het Beauforthuis in Austerlitz levert 116.000 euro op. Van de opbrengst kan het kleine theater de noodzakelijke renovatie van het dak en de klokkentoren betalen.
Voorafgaand aan het optreden verschijnt Van 't Hek live in de RTV Utrecht-uitzending U Vandaag. Daarin vertelt hij over zijn zwak voor het Beauforthuis. De cabaretier helpt het theater door gratis op te treden voor honderd mensen die allemaal duizend euro betalen voor een kaartje.

EXTRA KAARTEN

Zestien weldoeners kochten een kaartje om dat vervolgens opnieuw te laten verkopen. Die extra kaarten gingen op de ochtend voor het optreden alsnog van de hand. De teller kwam daardoor uiteindelijk op 116.000 euro te staan.
De komiek onderging eind vorig jaar een hartoperatie. Hij miste daardoor een reeks optredens, waaronder het benefiet voor het Beauforthuis. Hij beloofde later terug te komen. Het Beauforthuis is dankbaar en trots. "Het is fantastisch. Zo'n man wordt natuurlijk heel vaak gevraagd voor dit soort dingen. Meestal zal hij nee zeggen, maar tegen ons dus niet", aldus directeur Lidwien Vork.

WARM HART

Op de website van het Beauforthuis geeft Van 't Hek tekst en uitleg over zijn medewerking. "Bijna alle kleine theaters draag ik een warm hart toe. Domweg omdat daar door velen het vak geleerd wordt." De komiek noemt het Beauforthuis een prachtige uitprobeerplek. "Ooit zag ik er Wende Snijders voor het eerst live en ik heb vrolijke herinneringen aan een dampende voorstelling van mijzelf. Tien kilo geleden. Toen ik nog haar had."
Toen het Beauforthuis belde of de cabaretier wilde helpen, was het antwoord meteen ja. "Maar dan moest het geen slap avondje worden", schrijft Van 't Hek. "Ik kwam niet met een try-out, maar met mijn heuse voorstelling Licht, zoals ik hem ook in Carré ga spelen. Alleen het decor blijft in de vrachtwagen, omdat dat groter is dan het theater."

UNIEK

De komiek zegt er zin in te hebben. "Vooral omdat ik weet dat iedereen aan deze avond een forse bijdrage levert. 1000 euro per persoon. Uniek avondje dus."
De uitzending van U Vandaag, met daarin Youp van 't Hek, is om 17 uur. Het programma van RTV Utrecht wordt daarna ieder uur herhaald.

Verslaggever Anita Sara Nederlof interviewt Youp van 't Hek dinsdagmiddag bij het Beauforthuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.