Instellingen

Amersfoort baalt van woekerende Japanse plant

AMERSFOORT - Amersfoort zit in de maag met de Japanse duizendknoop. Het plantje overwoekert de stad en is de nachtmerrie van onkruidverdelgers.
De gemeente heeft een deskundige ingeschakeld die in kaart moet brengen waar de Japanse duizendknoop precies zit. "De stengels zijn dik en de plant zit op veel plekken helemaal ingegroeid", zegt Ad Schoutens.
"De plant gaat heel diep, wel vier meter." Stenen breken erdoor kapot en wegen kunnen ook stukgaan als de Japanse duizendknoop ernaast groeit.

BESTRIJDING

De bestrijding is niet eenvoudig. Eigenlijk is vergif de beste optie. "Dat is de minst populaire optie, maar ook de enige methode waardoor alles weggaat. Uitgraven kost zo ontzettend veel geld."
"We hebben twee jaar terug een locatie in het centrum van Amersfoort uitgegraven", vertelt Schoutens. "Die grond moet allemaal afgevoerd worden en gecontroleerd verwerkt worden om te zorgen dat die wortels zich niet verder verspreiden. Onbegonnen werk."
Zoals de naam al doet vermoeden komt de Japanse duizendknoop oorspronkelijk uit Japan. In meerdere Europese landen komt de plant voor.

Radioverslaggever Richard Grootbod staat met de schep in Amersfoort.
"De stengels gaan zelfs door de betonnen brug."
Deskundige Ad Schoutens: "Het groeit door de bestrating heen".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.