RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jeugdzorg vreest extra bezuiniging van 10 procent

1/2
UTRECHT -

Jeugdzorginstellingen maken zich grote zorgen over extra bezuinigingen. De wachtlijsten dreigen volgend jaar verder op te lopen, maar de gemeente Utrecht heeft instellingen laten weten dat het budget met tien procent wordt gekort.

"Een kind nee verkopen is echt vreselijk", zegt psychiater Michiel Bosman van GGZ-instelling Dokter Bosman. Ook zijn instelling moet het doen. "Als een kind zorg nodig heeft, moet je die zorg kunnen leveren."

Maar nu al kan dat niet altijd en worden kinderen doorverwezen naar andere instellingen. Ze gaan dan van het kastje naar de muur. Volgens Bosman gaat het vooral om kinderen met ADHD, gedragsproblemen, angsten en depressies.


TIEN PROCENT

Bosman vreest de nieuwe bezuiniging van tien procent enorm, vertelt hij in de studio van RTV Utrecht-programma U Vandaag. Het dreigt nu in de gemeente Utrecht te gaan gebeuren dat sommige kinderen niet geholpen kunnen worden, zoals eerder in andere gemeentes ook al gebeurde.

"Vergelijk het met een vrouw die een knobbeltje in haar borst heeft. Die wil heel snel weten wat er aan de hand is. Datzelfde geldt voor een kind dat somber is."


REACTIE GEMEENTE

De gemeente laat in een reactie weten dat het net als Bosman niet zit te wachten op wachtlijsten. "We geloven erin dat de GGZ met minder volume/budget kan door samenwerking met de buurtteams, bijvoorbeeld door kortere trajecten", zegt een woordvoerder. "Dit sluit helemaal bij het gedachtegoed van de nieuwe "GGZ."


ZORGTRANSITIE

Sinds anderhalf jaar valt de jeugdzorg onder gemeentes en niet meer onder de provincie. Die moet de taak uitvoeren met minder geld. Idee is dat lokale overheden dichter bij de burger staan en zorg daarom goedkoper kunnen leveren.

Maar de praktijk verloopt moeizaam. Waar instellingen voorheen zaken deden met een handvol zorgverzekeraars, zijn er nu tientallen gemeenten om mee te onderhandelen. Het verschilt ook per gemeente hoe budgetten verdeeld worden.

Woensdag gaan jeugdzorginstellingen praten met de gemeente Utrecht over de geplande bezuinigingen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -