Boele Staal ecoduct in Soesterberg geopend

SOESTERBERG - Het Boele Staal ecoduct in Soesterberg is woensdagmiddag geopend. De bouw lag politiek gevoelig vanwege de kosten van 20 miljoen euro en omdat een naastgelegen sauna weg moest.
Het was Boele Staal zelf die het ecoduct officieel opende, samen met zijn kleinkind dat ook Boele heet. Staal senior was in het verleden Commissaris van de Koningin in Utrecht.
Voorstanders zijn blij dat natuurgebieden langs de Amersfoortseweg voortaan met elkaar zijn verbonden. Volgens natuurstichting Utrechts Landschap blijkt uit onderzoek bij vergelijkbare ecoducten blijkt dat het drukbezocht wordt door allerlei dieren.
Maar de PVV in de provincie Utrecht is kritisch. "De verwachtingen zijn dat er geen wilde zwijnen en damherten komen, en anderhalf edelhert per jaar", zegt fractievoorzitter René Dercksen. "De rest wordt afgeschoten."

HART VAN DE HEUVELRUG

Het ecoduct maakt onderdeel uit van het grootschalige gebiedsontwikkelingsprogramma Hart van de Heuvelrug. Doel daarvan is om één grote ecologische verbinding te maken die het mogelijk maakt dat dieren vanaf het Gooimeer naar de Veluwe en andersom kunnen lopen.

SAUNA

Eerder deze maand uitten politici nog hun zorgen over de overname van de failliete Sauna Soesterberg. De familie Zieleman, die de sauna beheerde, werd voor bijna 8 miljoen euro uitgekocht omdat op hun grond het Boele Staal ecoduct werd aangelegd.
Nadat er een nieuw complex een stukje verderop werd gebouwd, cashten de ondernemers naar verluidt opnieuw 1,5 miljoen euro toen ze de zaak van de hand deden.
Omdat de nieuwe eigenaren van de banken geen geld kregen om de grond onder het nieuwe complex te kopen, werd door de gemeente Soest een ingewikkelde erfpachtconstructie bedacht die leidde tot politieke ophef.

Gedeputeerde Bart Krol en René Dercksen (PVV) in U Vandaag over de opening van het ecoduct.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.