Boek over roemruchte camping De Biltse Duinen

BILTHOVEN - Volgende maand verschijnt een boek over De Biltse Duinen, een van de oudste kampeerterreinen van Nederland. Bilthovenaar Karel Beesemer maakt het samen met Fred Meijer. Het boek is voorzien van vele historische foto's en verhalen.
De camping heet tegenwoordig Bos Park Bilthoven. Het is het oudste kampeerterrein van de provincie Utrecht. Uit de archieven blijkt dat al in 1927 de eerste ansichtkaart is verstuurd vanaf De Biltse Duinen. De camping bestaat dus al 89 jaar. Alleen de campings bij Bakkum en camping Saxenheim bij Nunspeet beweren ouder te zijn.

VERHALEN

De Biltse Duinen was vooral populair bij mensen uit de stad. Beesemer heeft tientallen verhalen opgeschreven. "Jongelui in de pubertijd leerden elkaar kennen en als zodanig ontstonden liefdes. Uiteindelijk mondde dat uit in huwelijken en dat zijn nu ouders en grootouders en die komen nog met de regelmaat van de klok."
Utrechters trokken massaal naar Bilthoven om te verblijven in zogeheten tenthuisjes, vaak gemaakt van afvalhout en tentdoek. De familie Kreeftmeijer bouwde ook elk jaar met Pasen hun huisje op en verbleven er vervolgens elke weekend en de hele zomer. Frans Kreeftmeijer denkt er met plezier aan terug. "Wij waren altijd onderweg met een hele groep jongens en meiden. Ik kwam thuis om te eten en dat was het wel zo'n beetje."

ZWARTE BLADZIJDE

In het boek wordt ook een minder plezierige periode op de camping beschreven. Het zijn verhalen over burenruzies door drank en grensgeschillen. Ook was er een inval van de FIOD en zou er een lid van 'de Bende van Nijvel' op de camping wonen. De bende was vooral berucht van bloedige roofovervallen op supermarkten in België.
De politie heeft, volgens een verhaal van een voormalig beheerder van de camping, een man van zijn bed gelicht die banden zou hebben met 'De Bende van Nijvel'. Karel Beesemer beschrijft hoe dat ging: "Midden in de nacht, met een helikopter in de lucht, hebben ze die man gearresteerd en alle overige campingbewoners hebben daar niets van bespeurd." Justitie heeft overigens nooit een lid van de bende achter tralies gekregen.
Begin oktober wordt het boek gepresenteerd bij Bos Park Bilthoven. Dan zal ook de titel bekend worden.

Reportage over de roemruchtige camping

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.