RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Persoonsgegevens duizenden Utrechters op straat"

UTRECHT -

De persoonsgegevens van duizenden Utrechters zijn eerder dit jaar onbeschermd geweest door een zogenoemd datalek bij de gemeente. Dat blijkt uit stukken die De Telegraaf via de Wet Openbaarheid Bestuur bij de gemeente opeiste.

Er stonden meer dan 300 pagina's met namen en burgerservicenummers op een soort intranet. Het ging om de gegevens van minimaal 5000 en maximaal 140.000 Utrechters. Omdat de informatie alleen op het interne net getoond is, is het volgens de gemeente onwaarschijnlijk dat die misbruikt is. Het is sowieso onduidelijk of er medewerkers zijn die de gegevens gezien hebben. De gemeente doet daar nog onderzoek naar.


EXTRA GELD

Het datalek werd op 3 maart opgemerkt. Er is daarna, welliswaar een dag later dan wettelijk zou moeten, melding van gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het lek is direct na de ontdekking gerepareerd. De gemeente wil vanaf volgend jaar extra geld uittrekken voor de beveiliging van computersystemen.

De Partij van de Arbeid in Utrecht gaat het college vragen stellen over het datalek.


AMERSFOORT

Eerder dit jaar kwamen in Amersfoort de zorggegevens van inwoners door een datalek bij de gemeente in verkeerde handen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -