Nieuwe zikagevallen niet door tijgermug Veenendaal

BILTHOVEN - Het zikavirus is afgelopen maanden bij zo'n vijftien mensen in Nederland vastgesteld. Daarmee komt het totale aantal besmettingen sinds begin dit jaar uit op negentig. Dat meldt het RIVM in Bilthoven. De besmettingen komen vermoedelijk niet door de tijgermug die in Veenendaal is aangetroffen.
Mensen kunnen besmet raken door een steek van een tijgermug en via seksueel contact. Vorige maand werden meerdere tijgermuggen aangetroffen in een woonwijk in Veenendaal, maar het RIVM sluit vrijwel uit dat mensen besmet zijn geraakt door een muggenbeet in Nederland.
Volgens de Rijksdienst gaat het om reizigers die in het buitenland besmet zijn geraakt. "Dat getal zal oplopen. Er komen natuurlijk veel mensen van vakantie terug en die kunnen zika-geïnfecteerd zijn", zegt een woordvoerder van het RIVM.
De woordvoerder denkt dat veel meer mensen zonder het te weten het virus hebben opgelopen. De meeste mensen die besmet raken, herstellen namelijk binnen een week zonder ernstige problemen. Ook "een klein aantal" zwangere vrouwen liep het virus op, aldus het RIVM. Voor hen is het virus wel gevaarlijk, omdat de ziekte bij ongeboren kinderen hersenafwijkingen kan veroorzaken.
Tot nu toe zijn in 55 landen en gebiedsdelen uitbraken van het virus gemeld, waarvan de meesten in Noord- en Zuid-Amerika. Brazilië is het zwaarst getroffen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.