RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Buurt bundelt verhalen over gevangenis Wolvenplein

1/3
UTRECHT -

Omwonenden van de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht hebben een documentaire gemaakt over de gevangenis. Op de website www.bajesverhalenutrecht.nl staan korte filmpjes van mensen die een bijzonder verhaal over de plek vertellen.

Filmmaker Mathijs Geijkes woont zelf vlak bij de gevangenis aan het Wolvenplein. Hij was er samen met andere omwonenden snel over uit dat hij iets over deze bajes wilde maken: "We hebben er jaren naast gewoond en konden nooit naar binnen. We konden nooit een blik achter die streng beveiligde muren werpen. En opeens ging hij open en de laatste gevangenen gingen eruit. Als filmmaker ben ik van nature nieuwsgierig, dus ik had gelijk zoiets van: Dit is de kans om er iets mee te doen."

Geijkes denkt dat veel Utrechters het leuk vinden dat de verhalen over de gevangenis gebundeld worden. "Heel veel mensen die in Utrecht wonen vragen zich af wat er achter die hoge muren is gebeurd. Die magie willen we nu een beetje onthullen." Op de website staan verhalen van onder meer een oud-gevangenisdirecteur, een oud-bewaarder en omwonenden.


HERINNERINGEN

Albert Luiks is ook een buurman van de gevangenis. Hij was er als vrijwilliger van de kerk vaak te vinden. "Ik heb me nergens zo veilig gevoeld als hier. Echt volstrekt beschermd! Als we in de kapel zaten, zat er achter ons een bewaarder en daarachter was gepantserd glas met nog een rij bewaarders. Er kon gewoon echt niets gebeuren."

Luiks heeft veel leuke herinneringen aan de gevangenis. "Tijdens een dienst riep een gevangene wel eens: 'Dominee, ik heb geen idee waar u het over heeft!' Of als we een kerkelijk lied zongen, werd er gevraagd of we niet iets leukers hadden." Toch is Luiks ook kritisch op het gevangeniswezen: "Ik denk dat opsluiten mensen niet beter maakt. Ik ben ervan overtuigd dat ze er juist slechter uitkomen."

In juni 2014 werd de laatste gevangene van de gevangenis aan het Wolvenplein overgeplaatst. Op dit moment worden de cellen onder meer door kunstenaars gebruikt als werkplekken. Ook is er ruimte voor cultuur, evenementen en horeca.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -