Ruim 5 miljoen euro voor Utrechtse monumenten

PROVINCIE UTRECHT - De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 54,5 miljoen euro subsidie toegekend aan eigenaren van rijksmonumenten. Daarvan komt ruim 5 miljoen terecht in de provincie Utrecht bij 123 monumenten.
Onder meer Slot Zeist, de Domkerk, kastelen de Haar, Renswoude en Sterkenburg, de Pieterskerk in Utrecht, Hoofdgebouw Groeneveld in Baarn, Priorij Emmaus in Maarssen, Van Oldenbarnevelt-Gymnasium in Amersfoort en de Grote of St. Janskerk in Montfoort krijgen meer dan een ton.
Het gaat om geld dat moet worden gebruikt voor de instandhouding van een monumentaal gebouwd of groene en archeologische monumenten. Het Rijk draagt maximaal 50 procent bij aan de uitvoering van een zesjarig onderhoudsplan. De rest betaalt de eigenaar zelf.
In de regio gaat het meeste geld naar gebouwen. Behalve grote en bekende monumenten krijgen ook particuliere woonhuizen en gebouwen als tabaksschuren en bruggetjes subsidie.
Verder komt geld terecht bij onder meer de 17e eeuwse tuin- en parkaanleg VreedenHoff in Nieuwersluis en de tuin rond Huis Bijdorp in Loenen aan de Vecht. Ook komt er geld voor de Brink in Zeist. Voor de instandhouding van archeologische vindplaats Rhijnestein in Cothen is zo;'n 31.000 euro Rijksgeld beschikbaar.
De monumenten die het meeste geld krijgen, liggen niet in de provincie Utrecht. Het gaat om de Sint Jan in Den Bosch en de altijd door restauratieproblemen geteisterde Eusebius in Arnhem. Die kunnen rekenen op 2,7 en 2 miljoen euro subsidie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.