RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Maarnse brandweerman stopt na 45 jaar: "Ik ga niet achter de geraniums zitten"

1/3
MAARN - Na 45 jaar neemt Henk van Rossum vrijdag afscheid van de brandweer Maarn-Maarsbergen. Nog nooit zat iemand in de regio Utrecht zo lang bij de brandweer. Henk besloot te stoppen om plaats te maken voor de jongere generatie, maar zijn collega's zullen hem missen.

Henk kan het moment waarop hij zich aansloot bij de brandweer nog goed herinneren. "Ik ging naar de plaatselijke snackbar en daar was ook de lokale brandweercommandant. Hij zei tegen mij dat ik bij de brandweer moest en dat heb ik gedaan."


MEDAILLE

De 45 jaar van Henk vroeg nu wel om een kleine aanpassing bij de lokale brandweer, zegt Frans Donselaar van het korps Maarn-Maarsbergen. "45 jaar is echt uitzonderlijk en is bij de Veiligheidregio Utrecht nog niet eerder voorgekomen. Je krijgt bij ons een medaille als je 25 jaar in dienst bent bijvoorbeeld, maar voor de 45 jaar hadden we die nog niet en die moest dus nog gemaakt worden."

Al die jaren zette Henk zich actief in bij de brandweer. De laatste negen jaar was hij postcommandant. Hij was nog goedgekeurd om nog even mee te gaan als brandweerman, maar Henk vond dat hij plaats moest maken voor de jongere generatie. De Maarnaar vond het werk altijd prachtig. "Leuk is vooral de teamgeest die je samen hebt. Je hebt een hechte band met de anderen, want je wilt allemaal burgers in nood helpen."


PIEPER

Ook zijn collega Frans zag de passie in Henk zijn werk. "Als de pieper gaat, dan laat Henk alles vallen. We gaan hem zeker missen, want z'n inzet is altijd heel groot geweest."

Donderdagavond werd Henk verrast tijdens een blusoefening waarbij zijn kinderen en vrouw aanwezig waren. Vrijdagavond is er een afscheidsfeest en dan zit Henk zijn tijd er bij de brandweer op. Maar stilzitten gaat hij zeker niet. "Ik heb een leuke hond die ik veel ga uitlaten. En ik heb kleinkinderen, een huis en een tuin. Ik ga dus zeker niet achter de geraniums zitten"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht