RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Samenwerkingswet regionale omroepen uitgesteld

PROVINCIE UTRECHT/DEN HAAG - Een wetsvoorstel om de regionale omroepen te moderniseren blijft voorlopig uit. De bezuiniging van 17 miljoen euro die het kabinet aan de wet koppelt gaat wel gewoon door. RTV Utrecht is een van de dertien omroepen die bij de reorganisatie betrokken is.

Staatssecretaris Sander Dekker van Media heeft zoals verwacht zijn wetsvoorstel niet ingediend bij de ministerraad. De afgelopen weken werd al duidelijk dat er onder de omroepen te weinig draagvlak is.


LANDELIJK BESTUUR

De dertien omroepen hadden zelf een plan gemaakt om onder een landelijk bestuur te gaan werken en daarmee veel geld te besparen. De gekozen bedrijfsvorm vereist volgens Dekker echter dat de omroepen hun huidige directie en hun bestuurlijke zelfstandigheid moeten opgeven. Daar maakten acht omroepen bezwaar tegen.

Vijf omroepen, waaronder RTV Utrecht, zijn van mening dat het wetsvoorstel in ieder geval genoeg garanties bood voor onafhankelijke journalistiek in de dertien regio's. Hun ondernemingsraden riepen Dekker afgelopen week op om het wetsvoorstel toch in te dienen, omdat de bezuinigingen volgens hen nu alsnog voor een groot deel terecht zullen komen bij de redacties en de programma's in de regio.


REDACTIES ONTZIEN

De staatssecretaris houdt het wetsvoorstel toch aan en roept de regionale omroepen op om bij de bezuinigingen de redacties zo veel mogelijk te ontzien. De omroepen krijgen van hem een budget om samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld reclame, marketing, financiŰn en personeelszaken mogelijk te maken.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht