"Wetenschappers en studenten, laat zien wat jullie waard zijn"

UTRECHT - In de Domkerk in Utrecht is de opening van het academisch jaar feestelijk gevierd. Gastsprekers waren staatssecretaris Sander Dekker en de gevierde professor Robbert Dijkgraaf.
Marjan Oudeman, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, opende de middag door de toekomstplannen van de UU uit de doeken te doen. Daarna kwam Dekker aan het woord. "Buiten hangt de energie van nieuwe studenten die aan een nieuw leven gaan beginnen en zich in van alles gaan verdiepen. Het maakt deze plek ongelooflijk inspirerend", sprak de staatssecretaris.

DEKKER

Wetenschappers moeten zich vaker mengen in het publieke debat, hield Dekker de academici voor. Nu de spanningen oplopen, door bijvoorbeeld terreurdreiging, is er volgens hem een belangrijke rol weggelegd voor de universiteiten doordat zij kunnen bijdragen aan de algemene vorming. "Laat van u horen! Zoek het podium om feiten en nuance in te brengen, als discussies dreigen te ontsporen. Wetenschappers, studenten: laat zien wat jullie waard zijn", drukte de bewindsman de academici op het hart.

DIJKGRAAF

Robbert Dijkgraaf ging in op de kern van de wetenschap: onderzoek doen. De professor pleitte voor communicatie en publieke betrokkenheid. Ook beschreef hij zijn eerste stappen als student in Utrecht: "Ik was vol vuur en vlam voor het onderzoek. Misschien meer dan ik ooit later in mijn leven zou zijn." Dijkgraaf benadrukte het belang van deze geestdrift bij jonge mensen.

VAN KESTEREN

Harpist Remy van Kesteren verzorgde een muzikaal intermezzo en sprak over zijn eigen ervaringen als student. Zo beschreef hij hoe de vraag "Waarom maak je muziek?" hem aan het denken heeft gezet en ertoe heeft geleid dat hij is gaan componeren. "Ik wist niet dat ik me zo zou kunnen voelen op het podium. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: doen waar je echt gelukkig van wordt en je eigen intuïtie volgen."
In Utrecht werden maandag ook de jaarlijkse Studentenprijzen uitgereikt aan studenten die uitmuntend presteren in en buiten hun studie. De opening van het academisch jaar was te volgen via een livestream. Op het Domplein stond een groot scherm waarop mensen de optredens konden volgen.

U Vandaag over de opening van het academisch jaar in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.