Utrecht heeft te veel bezuinigd op huishoudelijke hulp

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft te veel bezuinigd op huishoudelijke hulp. Ook is er te weinig maatwerk geleverd. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de Utrechtse rekenkamer in een rapport over het beleid ten aanzien van huishoudelijke hulp.
Eerder kreeg het college al een tik op de vingers van de hoogste bestuursrechter. Ook de rekenkamer oordeelt nu dat veel Utrechters niet de hulp krijgen die zij nodig hebben. De gemeente voldoet volgens de rekenkamer niet "aan de wettelijke eis om individueel maatwerk toe te passen op basis van zorgvuldig onderzoek naar de individuele situatie van de klant." De gemeente had zelf om een onafhankelijk oordeel gevraagd.
BEZUINIGD
Het Rijk heeft bij de invoering van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 het beleid gewijzigd en fors bezuinigd op het budget voor gemeenten. De gemeente Utrecht heeft daarna de hulp bij het huishouden aan veel klanten verminderd. Utrecht schroefde de uren voor elke cliënt terug naar 78 uur per jaar, anderhalfuur per week. Volgens de rekenkamer was dit niet nodig; er zijn minder uren hulp geleverd dan mogelijk was geweest binnen het budget.
MINDER KLANTEN
Over 2015 hield de gemeente 2,8 miljoen euro (18%) van het begrote budget voor hulp bij het huishouden over. Er bleken minder klanten te zijn dan verwacht en de cliënten namen gemiddeld ook minder uren af. De rekenkamer beveelt aan om de informatie uit het klantenbestand beter te analyseren.
MAATWERK
Ook pleit de rekenkamer voor meer maatwerk, omdat gebruikers van hulp bij het huishouden behoorlijk van elkaar verschillen. Ongeveer de helft van de klanten geeft aan dat het met de toegewezen uren niet lukt om hun huis voldoende schoon te houden, bij de andere helft lukt dat wel. De rekenkamer pleit voor meer onderzoek naar de individuele situatie van de klant.
KWALITEIT
Een merendeel van de cliënten (85 procent) is overigens wel tevreden over de kwaliteit van de hulp. Die kwaliteit zou volgens de ondervraagden nog verbeterd kunnen worden door meer flexibiliteit, zoals de inzet van vervangende hulp bij ziekte, vakantiedagen of feestdagen.
De rekenkamer informeert de gemeenteraad over het rapport Hulp bij maatwerk op de openbare raadsinformatiebijeenkomst van 15 september. De oppositie in de raad liet dinsdagochtend al weten dat "Utrecht nu snel aan de slag moet met de kritiek van de rekenkamer".
UVandaag over bezuinigingen op huishoudelijke hulp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.