Ottertunnels laten op zich wachten

PROVINCIE UTRECHT - Tunnels onder de N463 zouden otters veilig moeten laten oversteken. Maar die oplossing is wel te duur, vindt de provincie Zuid-Holland. Tot onvrede van de boswachter van de Nieuwkoopse Plassen.
John Pietersen is verknocht aan de beestjes. "Toen ik negen jaar was, is de laatste otter hier overreden. En als boswachter zie ik 'm dan nu weer terug komen. Alleen op camerabeelden, want hij is ongrijpbaar."

KOSTEN

Twee jaar geleden startte Pietersen een crowdfundingsactie. Hij haalde 20.000 euro op voor een raster langs de provinciale N463. De tunnels zou de provincie op zich nemen, maar die haakte op het laatst af. De kosten van 300.000 euro zijn te hoog.
Er zitten waarschijnlijk zo'n zeven otters in de Nieuwkoopse Plassen. Maar Pietersen vindt het de drie ton waard: "Wat is de waarde van een otter? Er wordt veel kunst aangekocht voor veel geld, wat in depots verdwijnt. Daar hoor je ook weinig mensen over."

GOEDE PLEK

Boswachter John hoopt dat de otter nog lang kan vertoeven in het gebied. Want het is er uitermate geschikt voor. "Er is hier rust en ruimte. De otter is een schuw nachtdier dat zich overdag schuil houdt in de bosjes, die zijn hier genoeg."
Otters zijn in de jaren '80 volledig uitgestorven geweest in Nederland. Veertien jaar geleden werden otters weer uitgezet in Overijssel en Friesland.
John hoopt dat de provincie toch nog verandert van mening. "We hebben er alles aan gedaan om 'm te laten uitsterven, tussen aanhalingstekens. Jacht, watervervuiling en het aanleggen van wegen. Ik denk dat we het nu wel verplicht zijn om 'm nu goed op weg te helpen, nu die terugkeert."

Ottertunnels laten op zich wachten
Boswachter John wil zoveel mogelijk otters helpen
Komt de otter weer naar Utrecht?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.