PVV: Cameratoezicht tegen autobranden

PROVINCIE UTRECHT - De PVV in de provincie Utrecht roept bestuurders op om snel extra cameratoezicht in te zetten tegen autobranden. De partij kreeg van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) de cijfers over alle autobranden in de regio in de afgelopen twee jaar en is geschrokken van de hoeveelheid.
"Natuurlijk zijn niet alle autobranden aangestoken", zegt PVV-fractievoorzitter René Dercksen. "Maar als je de branden op provinciale en snelwegen elimineert én kijkt hoeveel branden 's nachts zijn geweest, kom je op een duizelingwekkend aantal", zegt hij. "Met circa honderd aangestoken autobranden in alleen de stad Utrecht in 2015 zitten we niet ver naast de werkelijkheid."
Volgens de PVV gaat het vooral vaak mis in de wijken Kanaleneiland en Overvecht. Dercksen roept de stad op om snel maatregelen te nemen. "We willen meer blauw op straat en 's nachts is dat misschien ingewikkeld, maar met cameratoezicht zouden we dit probleem ook bij de kop kunnen pakken. Als je de straten bekijkt op de lijst dan kun je toch vrij nauwkeurig vaststellen waar dit gebeurd."
De partij zegt dat dit onderwerp bovenaan de agenda van lokale bestuurders moet komen te staan. "De sociale schade is groot en het vertrouwen in de rechtsstaat wankelt." De partij wil dat bestuurders er snel voor zorgen dat de brandstichters in de cel belanden en aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

LASTIG

Volgens de politie is het lastig de oorzaken van autobranden te achterhalen. Het is namelijk niet altijd duidelijk of een auto is aangestoken of door een andere reden in brand vliegt. "Sporen verbranden dus moeten we het voornamelijk hebben van getuigen en camerabeelden."
Wel wordt veel aandacht besteed aan autobranden, aldus de politie. "Als mensen aangifte doen onderzoeken we de brand. Voor ons zijn autobranden een prioriteit", zegt de politiewoordvoerder.
Volgens Dercksen was overigens het niet makkelijk om de lijst te krijgen van de Veiligheidsregio.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.