RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Spakenburger "grote vis in cokesmokkel-zaak"

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Oud-kroegbaas Thomas K. uit Spakenburg is volgens justitie, samen met Florian van L. uit Amsterdam, de spil geweest in een drugssmokkelnetwerk. Het Openbaar Ministerie stelde dat woensdagmorgen tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Den Bosch.

Justitie linkt K. aan een partij cocaÔne van ruim duizend kilo uit Zuid-Amerika, die vorig jaar werd aangetroffen in Raamsdonkveer. De smokkel ging via de haven van Antwerpen. Een bedrijf zou als dekmantel hebben gediend.

De coke, verstopt tussen blikken ananassap, was 'getagd'. De recherche volgde de lading tot het afleveradres. De onderschepte partij in Raamsdonkveer had een straatwaarde van 25 tot 30 miljoen euro.

In de zaak staan zes mannen terecht, onder wie een Bilthovenaar. Hij zou ruim twee ton hebben witgewassen door horloges en schilderijen te kopen. Ook lag er veel contant geld in de woning. "Dit had een oorzaak", sprak zijn advocaat. "Mijn cliŽnt had een schilderij van Isaac IsraŽls verkocht aan een Rus."

Justitie vermoedt dat de verdachten bij meer drugstransporten betrokken zijn. Volgens het OM is het onderzoek nog in volle gang en worden er nog altijd aanhoudingen verricht in de zaak.

Beide verdachten blijven voorlopig in de cel. De advocaten hadden gevraagd om vrijlating tot de inhoudelijke zitting, maar daar ging de rechter niet in mee.

Volgens zijn advocaat heeft Thomas K. het moeilijk in de cel. "Hij is gebroken. Huilt veel en mist zijn gezin enorm. In Bunschoten wordt zijn gezin met de nek aangekeken. Dat levert onrust op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht