RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Piloot luchtballon: Stop met valse meldingen van noodlandingen

1/3
AMERSFOORT/WOERDEN -

Op sociale media staan regelmatig foto's van een luchtballon die een noodlanding zou maken. Ten onrechte, zegt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). "Een noodlanding met een luchtballon komt slechts een paar keer per jaar voor", aldus de vereniging.

Vorige week maakten mensen in de omgeving van Amersfoort melding van een noodlanding van een luchtballon. De ballon landde op een voetbalveld van HVC in Amersfoort. Ook in Soesterberg dachten omwonenden dat een luchtballon een noodlanding maakte in een woonwijk. "Van beide gevallen weet ik dat het om een gecontroleerde landing ging", zegt Niels Kon van de KNVvL.

"Je spreekt pas van een noodlanding als er gewonden vallen of er schade is", aldus Kon. "Met een luchtballon mogen we in principe overal landen. Je kiest als piloot natuurlijk liever voor een weiland dan in een woonwijk, maar soms kan het niet anders." Onder andere de wind speelt een belangrijke rol bij het vinden van een geschikte landingsplek.


SCHADELIJK

Volgens Kon is het schadelijk als mensen zomaar iets roepen. "Je krijgt dan negatieve reclame voor de ballonvaart. Je kunt beter even aan de piloot vragen wat er aan de hand is. Iedere piloot zou je wel uitleg willen geven over de landing."

Kon, die zelf ook piloot is en vaak over de regio vliegt, hoopt dat mensen voortaan niet meer zomaar zeggen dat het gaat om een noodlanding.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -