OM eist vijf jaar cel voor runners XTC-fabriek

© Politie, Twitter
DE MEERN - Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar celstraf voor de twee mannen die een XTC-fabriek in De Meern zouden hebben gerund.
Het zeer professionele laboratorium werd begin dit jaar ontdekt op bedrijventerrein Oudenrijn. Dat gebeurde tijdens een onderzoek naar een mogelijke hennepkwekerij in een gebouw op de Damzigt. Binnen werd 138 kilo MDMA gevonden, volgens justitie goed voor 1,3 miljoen XTC-pillen met een straatwaarde van 345.000 euro. Het lab was vermoedelijk als sinds maart 2015 in werking.
Bij het onderzoek werd een 52-jarige man uit Kamerik aangehouden. Op 19 februari volgde de 49-jarige medeverdachte. Naast de 138 kilo aan grondstoffen, werd er die dag ook nog 5,6 kilo aan XTC-tabletten aangetroffen. Twee dagen later onderschepte de politie een transport naar Duitsland van 102 postpakketten. In elk exemplaar zaten ruim duizend XTC-tabletten. Ook werd in de woning van de man een hennepkwekerij gevonden.

ONGELOOFWAARDIG

De 52-jarige hoofdverdachte beriep zich bij de politie op zijn zwijgrecht. Op de zitting zei hij de ruimte te hebben verhuurd, wat de officier van justitie gelet op alle bevindingen in het onderzoek ongeloofwaardig vindt.
Zij houdt hem verantwoordelijk omdat het contract op zijn naam staat, hij op 6 januari in de inrichting was en er een hoeveelheid MDMA in zijn auto is aangetroffen. Ook over de hennepkwekerij in zijn woning en de diefstal van de stroom heeft de verdachte ongeloofwaardige verklaringen afgelegd volgens de officier.
Van de medeverdachte, die ook zwijgt, is DNA gevonden op sigarettenpeuken en bierblikjes in de inrichting. Dat zijn telefoon geregeld aanstraalde op de locatie van de inrichting kwam doordat hij er woonde, zei hij op de zitting. Toch kon de man de woning niet goed beschrijven. Het OM ziet ook bewijs In WhatsApp-converstaties tussen de verdachten die doen vermoeden dat ze samenwerkten.

GEVAREN

De officier van justitie wees op de gevaren van een dergelijke pillenfabriek. Zo wees ze op de aanzuigende werking van harde criminaliteit, het gevaar voor de gezondheid en het gevaar op de locatie door het gerommel met de stroomvoorziening en watertoevoer.
In haar eis woog ze mee dat een van de verdachte al eerder veroordeeld is voor drugsgerelateerde feiten en dat bij de ander een hennepkwekerij in zijn woning is aangetroffen. Doorslaggevend voor de aanklager zijn de omvang en de professionaliteit van de inrichting. Naast de gevangenisstraf van vijf jaar eiste ze dat de verdachten een bedrag van drieduizend euro betalen aan Stedin voor de diefstal van de stroom.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.