Nederlandse naam voor honderden paddenstoelen

BAARN - Wandelaars kunnen komend najaar voor het eerst zomaar tegen een houtraketje, aspeldoornknapzakje, exotisch reikhalsje of een oogstrelend piekhaarkelkje aanlopen. Een speciale commissie van mycologen bedacht titels voor ongeveer vijfhonderd recent ontdekte paddenstoelensoorten, meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) uit Utrecht woensdag.
Niet dat deze paddenstoelen niet eerder voorkwamen in Nederland, maar ze hebben sinds deze week samen met honderden andere fungi een Nederlandse naam.
Aan de lopende band worden nieuwe soorten fungi (schimmels, zwammen, paddenstoelen) ontdekt. De paddenstoelen en aanverwanten krijgen bij ontdekking altijd een wetenschappelijke Latijnse naam, maar een Nederlandse naam verzinnen schiet er volgens de NMV regelmatig bij in.
Afgelopen weken hebben deskundigen een inhaalslag gemaakt door ruim vijfhonderd soorten van een Nederlandse naam te voorzien. Nederlandse en Vlaamse mycologen werkten daarbij nauw samen om te zorgen voor eenheid in de benaming in Nederland en België.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.