Start uitbreiding Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

SOESTERBERG - Woensdagochtend is het startsein gegeven voor een groter Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. In een shelter op Vliegbasis Soesterberg kwamen alle betrokkenen samen om te beginnen aan de klus. Want ook dat natuurgebied valt straks onder het grotere park.
Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug moet straks reiken van de Grebbeberg in Rhenen tot het Eemmeer in Huizen. Nu loopt het natuurgebied nog tot de snelweg A28. Maar de uitbreiding naar het noorden is nodig, vindt gedeputeerde Bart Krol: "Het is onze eigen Heuvelrug, toch echt fantastisch. We geloven er in dat we die door samenwerking een stuk sterker kunnen maken."

SOESTERBERG

Trots kijkt boswachter Martijn Bergen over de landingsbaan van Soesterberg. Z'n gebied is 'm dierbaar: "Je zit bovenop de Heuvelrug, 20 meter boven NAP. En toch heb je hier zo'n open ruimte." Nu nog staan er borden van Utrechts Landschap bij de ingang, maar dat kan binnenkort dus veranderen.
Bergen kijkt het aan met gemengde gevoelens: "Het is een sterk idee om alle losse natuurgebieden tot één nationaal park te smeden. Maar het moet geen pretpark worden. Dat mensen dan met grote tourbussen hier naartoe komen om het nationale park te zien" lacht hij.

TOEKOMST

Dat er meer mensen naar de Heuvelrug komen staat vast, volgens gedeputeerde Krol. Maar het gaat om de begeleiding: "Waar kunnen we de mensen kwijt? En waar kunnen ze de auto neerzetten? Dat gebeurt nu al. Maar als het één nationaal park is, kunnen we die grote stromen beter aan."
Hoe het uitpakt zal de toekomst uit moeten wijzen. Alle betrokkenen gaan de plannen nu verder uitwerken. Maar Bergen hoopt dat het slaagt: "Met name het idee Nationaal Park, je komt dan wel ergens. Als je Utrecht binnenrijdt en je weet dat daar dat park ligt. Dat is volgens mij wel heel krachtig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.