RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse peuters oogsten eigen groenten

1/2
UTRECHT - Wethouder Victor Everhardt van Utrecht heeft donderdagochtend peutercentrum Zuilen van Spelenderwijs Utrecht bezocht, waar kinderen voor het eerst hun eigen groenten oogsten. De peuterschool doet mee aan een project waarbij veertien peuterspeelcentra aan de slag zijn gegaan met hun eigen moestuin.

"Het idee is een paar jaar geleden ontstaan toen er een soortgelijk project liep", vertelt Maarten van Deursen van Stichting Utrecht Natuurlijk. "Daar werd toen geen vervolg aan gegeven vanwege allerlei reorganisaties in de zorg. Na een paar jaar zijn we weer bij elkaar gaan zitten en hebben we een doorstart gemaakt."


EIGEN VOEDSEL

De peutermoestuin zorgt ervoor dat kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur. "Veel peuters groeien op in de stad en komen daardoor weinig in contact met het verbouwen van je eigen voedsel. Sommige kinderen denken nog altijd dat groenten uit een pakje komen. De band die kinderen vroeger met de natuur hadden, proberen we terug te brengen."

Nadat de groenten geoogst zijn, worden ze door de kinderen zelf klaargemaakt en opgegeten. "Het project gaat ook over voeding en gezondheid. De kinderen leren wat gezond eten is en we leren ze hoe groenten echt smaken. De peuters gaan ze in groepsverband klaarmaken. Als het enigszins kan, worden de ouders er ook bij betrokken."

Het project is een samenwerking van Utrecht Natuurlijk en Spelenderwijs Utrecht en is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht