Witwasonderzoek alFitrah-moskee: "Als het klopt, moet hij dicht"

UTRECHT - De FIOD heeft donderdag een inval gedaan in het pand van de alFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht. Onder leiding van het OM is een groot onderzoek gestart naar witwaspraktijken.
In totaal zijn op twaalf locaties doorzoekingen gedaan, onder meer in Nieuwegein, Utrecht, Tilburg en Den Haag. De FIOD en politie hebben administratie en digitale bestanden in beslag genomen.
Het onderzoek is gericht op een organisatie die vermoedelijk via educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties tonnen euro's witwast. De verdachte organisatie ontvangt volgens het OM grote stortingen in eigen land, maar ook via moneytransfers en overboekingen vanuit het Midden-Oosten. "We hebben verdachte geldstromen waargenomen. Het is nog heel pril, pas na onderzoek kunnen we conclusies trekken", zegt Dop Kruimel van het OM.

SLUITEN

Burgemeester Jan van Zanen is voorafgaand aan de actie geïnformeerd over het onderzoek. PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage heeft al gereageerd. "Goed dat de FIOD deze mogelijke witwaspraktijken onderzoekt. Als het klopt moet alFitrah sluiten, slecht voor de wijk", schrijft ze op Twitter.
De hoofdverdachten zijn een vader en zijn twee zoons. Volgens onbevestigde berichten gaat het om de in Tilburg werkzame imam Ahmad Salam. Zijn zoon Suhayb Salam is imam in de alFitrah-moskee. Een man in Arabische kledij ging donderdag in Utrecht mee met de recherche. Het is onbekend wie hij is.

TRANSACTIES

Het onderzoek startte na een melding door de Financial Intelligence Unit, het centrale meldpunt waar ongebruikelijke transacties gemeld dienen te worden. Er waren tien verdachte transacties gedaan door stichtingen en personen in 2012, meldt het OM. Daarna begonnen de FIOD en de politie een onderzoek.
Eén van de verdachte stichtingen ontving een overboeking van tonnen euro's van een liefdadigheidsorganisatie uit het Midden-Oosten. Een deel van het geld werd contant opgenomen, een ander deel werd doorgestort naar andere stichtingen, personen en organisaties, aldus het OM.
Verdachten ontvingen ook transacties uit Saoedi-Arabië en op hun beurt stuurden zij geld naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne. Onderzocht wordt of het hier gaat om witwaspraktijken. Ook moet duidelijk worden waar het geld precies naartoe gaat.
Het onderzoek bij de alFitrah-moskee begon donderdagochtend vroeg. Agenten waren aanwezig om de FIOD te ondersteunen. Er stond ook een vrachtwagen van de politie.

Kaartje met uitleg
Het OM over het witwasonderzoek
Verslaggever Marc van Rossum bij de alFitrah-moskee

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.