alFitrah al langer onder de loep

UTRECHT - De salafistische alFitrah-moskee in het Utrechtse Overvecht, waar donderdag door de FIOD een inval is gedaan, is al eerder onderwerp geweest van verdenkingen, onderzoeken en Kamervragen.
Het onderzoek is gericht op een organisatie die vermoedelijk via educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties tonnen euro's witwast. De FIOD en politie deden donderdag op twaalf locaties invallen bij educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties in onder meer Utrecht, Tilburg, Nieuwegein en Den Haag.
De hoofdverdachten zijn een vader en zijn twee zoons. Volgens verschillende media gaat het om de in Tilburg werkzame imam Ahmad Salam en zijn twee zoons. Zijn zoon Suhayb Salam is imam in de alFitrah-moskee.

SANCTIELIJST

Een van de betrokken stichtingen heeft volgens het Openbaar Ministerie een overboeking van honderdduizenden euro's ontvangen van een charitatieve instelling uit het Midden-Oosten. Die liefdadigheidsorganisatie is door de Amerikanen op de sanctielijst is geplaatst, aldus het OM.

KOEWEIT

Waarschijnlijk wordt gedoeld op de Revival of Islamic Heritage Society in Koeweit, waarover het
begin dit jaar berichtte. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën ondersteunt deze instelling terreurorganisatie al-Qaeda en aanverwante terreurgroepen. AlFitrah zou daarvan financiële steun hebben ontvangen.
AD-verslaggever Yelle Tieleman ontdekte de zaak dus al eerder. Hij zag een bankafschrift en kwam een brief op het spoor van een voormalige minister uit Koeweit die al eerder beschuldigd werd van steun aan Al Qaeda.
In januari meldde het gemeentebestuur van Utrecht dat er geen aanwijzingen waren gevonden voor banden met terreurorganisaties. Dat bleek toen uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en de Belastingdienst naar de mogelijke relatie van subsidiegevers met terrorisme.

MINISTER

(Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ging in februari in op een reeks Kamervragen over de alFitrah-moskee. Die waren afkomstig van Kamerleden van SP, CDA en PVV.
Asscher antwoordde toen dat er regelmatig overleg plaatsvond tussen de gemeente, politie, jongerenwerk en de stichting alFitrah. "Met de voorzitter is afgesproken dat de stichting opener en transparanter zal zijn over haar werkwijze en financiering", schreef de bewindsman.
De minister liet toen ook weten dat het kabinet geen mededeling zou doen over een eventueel "strafrechtelijk of inlichtingenmatig onderzoek". Hij stelde toen ook dat Nederland geen algemeen verbod kent op buitenlandse financiering van moskeeverenigingen of algemene religieuze verenigingen en instellingen.

NRC

December 2015 verscheen in NRC Handelsblad waarin stond dat de Utrechtse moskee kinderen zou opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij. Dat zou onverdraagzaamheid verspreiden.
Imam Suhayb Salam gaf een maand later een interview aan RTV Utrecht waarin hij uitgebreid inging op de aantijgingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.