RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Regie fusie Vijfheerenlanden bij provincie Utrecht

VIANEN -

De provincie Utrecht krijgt de regie over de voorgenomen herindeling van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik tot de gemeente Vijfheerenlanden. Minister Blok van Binnenlandse Zaken volgt daarmee de wens van de gemeenteraden van Leerdam en Vianen, die het liefst bij Utrecht willen horen.

De gemeenten moeten zelf afspraken maken over de fusie, maar die moeten worden vastgesteld door een provincie. Zowel Utrecht als Zuid-Holland wilden die rol op zich nemen en kwamen er niet uit. Ze vroegen Blok om zelf het proces tot herindeling over te nemen of een van twee provincies aan te wijzen. Hij wijst dus Utrecht aan.

Dat Blok de regie bij Utrecht heeft gelegd, wil niet zeggen dat de nieuwe gemeente ook bij onze provincie gaat horen. Hij vraagt Utrecht nadrukkelijkk de belangen van Zuid-Holland mee te nemen. Ook blijft die provincie betrokken bij het fusieproces en kan Zuid-Holland nog een zienswijze indienen.

Blok gaat het advies van Utrecht beoordelen en als hij het goed vindt, stuurt hij, of volgend jaar zijn opvolger, een wetsvoorstel over de herindeling naar de Tweede Kamer. Die bepaalt uiteindelijk bij welke provincie de gemeente Vijfheerenlanden gaat horen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -