Campagne over schoon grondwater van start

ZEIST - Er moet meer aandacht komen voor de kwaliteit van grondwater. Dat is de boodschap van waterbedrijven en de provincie Utrecht. Deze week start een campagne om inwoners daar bewust van te maken.
"Utrecht is een heel drukke provincie waar steeds meer mensen wonen. Zij wonen uiteindelijk op het water waar wij drinkwater van maken. Dus we hebben zelf invloed op de kwaliteit ervan", vertelt Judith Zuijderhoudt van waterbedrijf Vitens.

BODEMZUIVERING

Het grondwater in de provincie Utrecht is van goede kwaliteit omdat het door de bodem gezuiverd wordt. Zuijderhoudt. "Utrecht heeft vooral veel zand. Op het moment dat je daar water doorheen laat stromen, houdt het alle stofjes achter en dat is goed voor het water."
Als inwoners van de provincie bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen in de tuin gebruiken, kan dit invloed hebben op het drinkwater. "Die middelen komen in de bodem terecht en kunnen uiteindelijk ook bij het grondwater terechtkomen."

CAMPAGNE

Om vervuiling tegen te gaan, kunnen mensen zelf wat doen. Zo zitten er veel resten van medicijnen in het water, zoals antibiotica. "Als je medicijnen over hebt, spoel ze dan niet door het toilet. Die stoffen komen anders gewoon weer in het milieu terecht."
De aftrap van de campagneweek is vrijdagmiddag in Zeist. Onderdeel daarvan is dat er levensgrote rietjes worden geplaatst in zogenoemde drinkwaterbeschermingsgebieden. "Zo realiseren mensen in feite dat we uit die grond drinken", besluit Zuijderhoudt.

Judith Zuijderhoudt van waterbedrijf Vitens over de campagne

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.