Utrechtse gemeenten komen met online databank

NIEUWEGEIN/UTRECHT - Tien gemeenten in de provincie Utrecht starten vandaag met het bijhouden van een regionale database. Met deze online informatiebron kunnen mensen zien wat er allemaal gebeurt in hun gemeente op het gebied van bijvoorbeeld verkeer, criminaliteit en economie.
"In de database komt ook informatie over werkgelegenheid, het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente en cijfers over veiligheid", vertelt burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein, die vanmiddag de openingshandeling verricht.

ONDERZOEK

Het platform is voor iedereen toegankelijk. "De
is voor burgers, maar ook voor iedereen die onderzoek wil doen, maar het is ook een belangrijk instrument voor onze medewerkers om beleid te kunnen maken. In een oogopslag heb je namelijk alle informatie bij elkaar en kun je gemeenten met elkaar vergelijken."
Als voorbeeld noemt de burgemeester Zeist en Nieuwegein. "Deze twee gemeenten zijn ongeveer even groot. Nieuwegein heeft veel meer arbeidsplaatsen, maar de werkloosheid is hier groter. Dat maakt mij nieuwsgierig. Als je de achtergrond weet, kun je dit aanpakken."
De informatie komt van de gemeente, maar ook cijfers van bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek en de politie worden in de database opgenomen. Deelnemende gemeenten zijn Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen, Woerden en Zeist.

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein over Utrecht10.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.