Concert bij Belgenmonument herdenkt Eerste Wereldoorlog

Het Belgenmonument in Amersfoort staat de komende maanden centraal tijdens de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het grootste monument van Nederland is net opgeknapt en vormt zaterdag het decor voor de officiële aftrap van die herdenking in de stad.
Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar dat betekent niet dat ons land niets van het wereldwijde drama heeft meegekregen. Een miljoen Belgische vluchtelingen kregen hier onderdak, onder meer in Kamp van Zeist.
Erg goed gingen de Nederlanders niet om met de vluchtelingen in de kampen, die waren voorzien van prikkeldraad en bewapende soldaten. Tijdens een opstand in het Kamp van Zeist kwamen enkele Belgen om het leven.
Tegen de verveling en om Belgische soldaten op te leiden en aan het werk te zetten werd het plan ingediend voor een groot monument. Officieel om Nederland te bedanken voor de opvang. De gemeenteraad van Amersfoort ging unaniem akkoord en het monument was klaar in 1919.
Dit weekend is het monument het decor voor een gratis concert van de Konrad Koselleck Big Band met onder meer Ellen ten Damme en Vincent Bijlo waarin de Eerste Wereldoorlog wordt uitgebeeld.
Later dit jaar zal er een speciale tentoonstelling worden geopend en zijn er onder meer lezingen.

Wethouder Bertien Houwing van Amersfoort over het Belgenmonument.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.