Snel besluit over koop Fort Honswijk

HOUTEN - De gemeenteraad van Houten beslist over anderhalve week of het Fort Honswijk gaat kopen. Het monument maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat al jarenlang leeg.
Het fort staat bol van de geschiedenis. Zo zat de beul van Kamp Amersfoort er na de Tweede Wereldoorlog een tijd vast. Ook werden er voor twee wereldoorlogen troepen gemobiliseerd.

RENOVATIE

Voordat de gemeente het fort voor het symbolische bedrag van 1 euro van het Rijk wil kopen, moet er nog veel gebeuren. Zo is er veel achterstallig onderhoud en de grond moet gesaneerd worden. Volgens de gemeente kunnen die kosten voor een deel betaald worden door de ondernemers die zich er gaan vestigen.
"Je kunt denken aan recreatieve ondernemers, maar ook aan kunst en cultuur en evenementen. Ook ligt er een hele mooie haven bij het fort, die zou gebruikt kunnen worden voor bepaalde activiteiten", zegt wethouder Herman Geerdes.
Stichting Honswijk-Everdingen ziet de voorgenomen openstelling wel zitten. De verwachting is dat het fort en het terrein volgend jaar al open kunnen gaan voor de eerste ondernemers en bezoekers.

Houten wil de 'Parel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie' kopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.