Utrecht over 400.000 inwoners

UTRECHT - De bevolking van de stad Utrecht groeit de komende jaren sterk. Tussen 2015 en 2030 komen er 21,4 procent meer mensen bij.
Ook in de drie andere grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag stijgt het inwoneraantal sterk, gemiddeld zo'n vijftien procent. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In de stad Utrecht wonen op dit moment zo'n 340.000 mensen. Over veertien jaar zijn dat er dus zo'n 413.000. Amsterdam gaat voor 2030 over de 1 miljoen.

UTRECHTSE PLAATSEN

In Amersfoort neemt het aantal inwoners toe met 13 procent. Veenendaal zit op drie procent. Er zijn ook Utrechtse gemeentes die met krimp te maken krijgen: IJsselstein (-9,8%), Lopik (-5,6), Montfoort (-3,4) en De Bilt (-1,3).

MEER HUISHOUDENS

Volgens de prognose neemt ook het aantal huishoudens toe, met circa 700.000. Daarom is in vrijwel het hele land meer woningbouw nodig, schrijven PBL en CBS.

KRIMP

Landelijke trend is dat één op de vijf gemeentes over vijftien jaar juist minder inwoners heeft. Daarbij gaat het vooral om de buitengebieden, zoals Drenthe, delen van Groningen en Limburg, de Achterhoek en Zeeuws-Vlaanderen.

OUDEREN

Ook de samenstelling van gemeenten gaat veranderen. Rond de eeuwwisseling telden zowel steden als dorpen circa 15 procent ouderen. In de toekomst is de vergrijzing in steden zo'n 17 procent, terwijl in kleinere gemeenten juist 26 procent ouderen woont. Oorzaak daarvan is vooral dat jongeren de dorpen verlaten en naar de stad trekken.

Reportage over de bevolkingsgroei in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.