RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse Heuvelrug door het stof: "Oude ambtenaren hoeven niet weg"

UTRECHTSE HEUVELRUG - Oudere medewerkers blijven welkom bij Utrechtse Heuvelrug. Dat zegt wethouder Gerrit Boonzaaijer nadat het personeelsbeleid van de gemeente in opspraak was geraakt door een raadsvoorstel. Daarin vraagt het college bijna een half miljoen euro om meer jongeren aan te kunnen stellen.

Wethouder Gerrit Boonzaaijer erkent dat het college een steek heeft laten vallen in de communicatie. "Door de manier waarop we het hebben opgeschreven, snap ik dat sommige mensen nu denken dat wij oudere medewerkers van ons verplichten te vertrekken. Maar dat is niet zo."


VERANDERENDE TIJD

In het raadsvoorstel schrijft het gemeentebestuur van Utrechtse Heuvelrug over de veranderende tijd: "Bij een deel van onze oudere medewerkers zien wij dat zij moeite hebben met de snel veranderende omgeving en wat dit van hen vraagt. Om deze redenen willen we door het leeftijdsarrangement medewerkers, die over 3 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, de mogelijkheid bieden om eerder te stoppen met werken."

Ook werken in deeltijd wordt door het college genoemd als oplossing. Vervolgens zouden meer jongere mensen aangenomen moeten worden die beter passen binnen een zogenoemde 'netwerkorganisatie'.


INDRUK

Boonzaaijer: "Ik besef dat deze passage de indruk kan wekken dat wij van deze mensen af willen. Dat had niet mogen gebeuren." Volgens Boonzaaijer is er absoluut geen sprake van dwang.

Sommige werknemers zouden aan hebben gegeven dat ze in de toekomst minder willen werken: "Ik werk zelf samen met verschillende senioren die ik absoluut niet kwijt wil. Tegelijkertijd geven sommigen van hen aan dat ze een tandje minder willen. Dat willen wij mogelijk maken, maar dat vraagt ook van ons een financiŽle bijdrage."


BELASTINGGELD

VVD-fractievoorzitter Rob Jorg is kritisch op de plannen van het college. Hij vindt dat ook Utrechtse Heuvelrug zich gewoon aan het landelijk beleid moet houden: "We werken in Nederland tot ons zevenenzestigste. Als mensen korter willen werken, vinden we dat prima, maar dan moeten ze dat zelf regelen. Het mag ons geen belastinggeld kosten."

Het oorspronkelijke plan van de gemeente om oudere ambtenaren minder te laten werken zou zo'n 450 duizend euro moeten kosten. Jorg: "Dit is natuurlijk de makkelijkste weg voor het college. Maar ik vind dat ze er gewoon voor moeten zorgen dat Utrechtse Heuvelrug een goede werkgever is voor jong en oud."


GEREEDSCHAP

Volgens Boonzaaijer is dat precies wat de gemeente met dit plan wil bereiken: "Ons personeelsbeleid is op orde. Maar we willen er ook voor onze oudere medewerkers een beetje gereedschap bij hebben. Dat kost geld."

Donderdag beslist de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug over het voorstel van het college.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht