Historische D-Dayvlag met militair ceremonieel naar Soesterberg

SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg krijgt deze week een unieke Amerikaanse vlag in bruikleen. Het dundoek wapperde op de achtersteven van het marineschip dat op 6 juni 1944 de aanval op Utah Beach in Frankrijk aanvoerde.
Commandant van het landingsvaartuig LCC 60 was de toenmalige luitenant-ter-zee Howard van der Beek, zoon van een in Nederland geboren vader. Van der Beek hield de vlag tot zijn dood in 2014 in bezit.
De gehavende Amerikaanse vlag met 48 sterren kwam via een veiling in handen van een Nederlandse familie en staat volgens de nieuwe eigenaren symbool voor de offers die geallieerde militairen hebben gebracht voor de vrijheid in Europa. D-Day, zoals de enorme slag op de stranden van Normandië wordt genoemd, luidde de bevrijding van West-Europa en het einde van de Tweede Wereldoorlog in.
De vlag arriveert donderdag om 14.45 uur in een transporthelikopter in Soesterberg en wordt met militair ceremonieel ontvangen. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en ongeveer twintig Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog wonen de plechtigheid bij. Het NMM opent dezelfde dag een tentoonstelling rond de vlag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.